Tuesday, June 21, 2011

KURSUS PUM LANJUTAN ALP FASA 2 (21-23 JUN) BAYU BEACH, GIAT BERJALAN


KURSUS Program Usahawan Muda Penyediaan Kewangan Lanjutan Ahli Lembaga Pengarah Fasa 2 kini sedang berjalan di Bayu Beach Resort yang turut disertai oleh 28 buah sekolah.

Tiga buah sekolah yang tidak hadir pada Kursus Lanjutan Kumpulan Pertama pada 14hb hingga 16hb Jun lepas iaitu SMK Zaaba K.Pilah, SMK Vokasional Juasseh K.Pilah dan SMK Tuanku Muhammad Kuala Pilah  kali ini turut hadir pada Kumpulan Kedua kali ini.

Bagaimanapun SBPI Integrasi Jempol dan SMK Bukit Rokan, Gemenceh gagal hadir dalam Kursus Lanjutan Kumpulan Kedua kali ini.
Didalam Kursus ini juga para pelajar dikehendaki membuat persembahan multimedia pendek membentangkan  penyata kewangan syarikat masing-masing.Sementara itu para pelajar juga berpeluang mengenali dengan lebih dekat sebuah syarikat  milik usahawan tempatan iaitu Syarikat Roscorn Sdn Bhd dari Rembau yang mengeluarkan dan mengusahakan tanaman jagung. Pelajar juga didedahkan dengan pengalaman pahit dan manis sehingga mereka berjaya menjadi usahawan yang berjaya.
Selain dari mereka juga berpeluang menikmati
hidangan jagung yang sempat dikukus oleh pekerja syarikat Roscorn.

No comments:

Post a Comment